English version English
Analog Artists Ltd.
Magunkról

Filmstúdió

Filmakadémia

Hírek

Kapcsolat
 
Képzéseink

VÁGÓTANFOLYAM
Tudnivalók

» Tudnivalók
» Eredményeink
» Áraink
» Tematika
» Tematika II. (folyt.)
» Tematika III. (folyt.)
» Filmlista
» Ajánlott irodalom
» Ajánlott linkek


Vágótanfolyam

Kezdő időpont: 2020. január 20.

Az előadások hétfőnként lesznek, 18 órai kezdéssel két másfél órás előadásra kerül sor. A tanfolyam 26 db másfél órás előadásból áll.

Hogyan mesél a mozgókép?

Képek jönnek sorban egymás mögött. Ha két-három kép következik egymás után a vásznon, akkor a néző kombinálni kezd. Óhatatlanul történetek, különféle verziók, hipotézisek állnak össze a fejekben, mi, mikor, miért. A képek egymásutánja tehát történet(ek)et mesél. Ha valaki nézi, látja ezeket a képeket, a látványról sok minden eszébe jut. Sokszor ugyanaz, de van, hogy mindenkinek más.

Mi van a képen? Mi nincs a képen? Mi látszik és mi hallatszik? Az egyik után miért a másikat látom? A filmet létrehozó szakterületek együttműködését tehát az határozza meg, hogy mit akar az alkotó az ő nézőjével. Azaz a különféle szakterületek munkáját: a díszlettervezést, a karakter megjelenését, az elhangzó dialógot, az operatőri munkát (világítást, képkivágatot), a vágómunkát az a közös gondolat határozza meg, hogy mit akar a film mondani. És ez igaz a harminc másodperces reklámra, vagy egy három perces flashmob-videóra is. Történetet mesél, hangulatot, gondolatot közöl hosszától függetlenül a mozgóképi alkotások többsége.

Vágó tanfolyamunk ebből a nézőpontból közelít a vágómunka lényegének megértéséhez. A fő hangsúly a képek sorbarendezésének és az illesztések módszertanának vizsgálata, rövid filmtörténeti kitekintéssel a némafilmkorszak hajnalán kialakult, de azóta is érvényes montázstechnikákra, vágási szabályokra és szabályszegésekre.

A tanfolyam nem specializálódik egyik ismert vágószoftver kezelésének ismertetésére sem, de néhány órában foglalkozunk azokkal az alapvető műszaki ismeretekkel, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a digitális kép, a non-lineáris editálás, a számítógépes vágás, a "vágás-üzemtan" működésének megértéséhez.

A félév második felében a hallgatók a tanfolyam óráin igazi, hús-vér operatőr fotografálta muszterből állítanak össze rövid jeleneteket. Majd házi feladatként SD felbontású, ezért kis teljesítményű gépen is problémamentesen alakítható, oktató-musztert visznek haza. Ezeket otthon feldolgozva létrehoznak különböző verziókat, amiket közösen elemzünk. Ezek a gyakorlatok a vágómunka során felmerülő konkrét döntési helyzeteket modellezik. Azaz ugyanabból a muszterből más-más attitűddel milyen verziókat lehet létrehozni.

A tanfolyam elvégzése után lehetőség van gyakorlati munkára az iskolát működtető filmstúdió projektjeiben, kezdetben hallgatóink megfigyelőként vehetnek részt az éppen készülő filmek vágási munkálataiban.

Tanfolyamunk kiscsoportos, gyakorlatorientált, személyes konzultáció lehetőségével, oktatóink a szakma elismert és aktív képviselői. A tanfolyam vezető tanára Kelle Miklós.

A tanfolyam helyszíne a Bakáts térnél (a Kálvin tér és a Boráros tér között) van.

A tanfolyam díja 160.000 Ft. Van részletfizetési lehetőség előzetes megbeszélés alapján.
A csoport létszáma 8 főben limitált, a helyek betöltése a befizetés sorrendjében történik!
Jelentkezési határidő: a tanfolyam kezdetéig folyamatos.


Beiratkozás: előzetes bejelentkezés alapján.

Tel.: Kudor Gyöngyvér  +36 70 396 7742

E-mail: oktatas@filmiskola.huVissza

 Copyright © 2002-2012 Analog Artists Ltd. · Minden jog fenntartva. · All rights reserved.